Adatbevitel Copy

A közvetlen adatbevitel során az aktív cellába írjuk, vagy a szerkesztőlécen adjuk meg a cellák vagy diagramok értékeit, illetve képleteit. Itt a bevitt adatokat utólag szerkeszthetjük is. A szerkesztőléc az aktív cella tartalmát mutatja. A szerkesztőléc a Nézet szalag Szerkesztőléc jelölőnégyzetének kiválasztásával jeleníthető meg vagy törlésével rejthető el. A cellára tett kettő kattintást követően közvetlenül beírhatjuk az adatokat a cellába (az beállítás kérdése, hogy a beírást a szerkesztőlécen, vagy magában a cellában végezzük). A szerkesztőléc bal oldalán található név (cím) mezővel neveket adhatunk meg, illetve a munkalap szerkeszteni kívánt részére ugorhatunk. A név (cím) mező alapállapotban az aktuális cella oszlop/sor koordinátáit tartalmazza (például A1). Ha a szerkesztőlécen adatot rögzítünk, az az aktuális cellába kerül (aminek koordinátáit látjuk). Ha a cellában már van adat (képlet), vagy a cellát elneveztük, akkor a név (cím) mező tartalma módosulhat (lásd a következő ábrát).

A cellát és a szerkesztőlécet az F2 billentyűvel, vagy a cellába kattintva aktivizáljuk, ezután bevihető vagy szerkeszthető a cella tartalma. A pénznem (Ft) és a százalékformátumú (%) értékek után a megfelelő mértékegységet adjuk meg (százalék formátumot formázhatunk utólag is, akkor azonban a gép automatikusan 100-al szorozza meg a cella tartalmát). Jegyezzük meg azonban: általában számokat, képleteket rögzítünk, a megjelenési mód, forma későbbi művelettel, formázással alakítható ki. Egy kivétel van, ha a formázást már rögzítettük és egy ilyen cellát követő sorban rögzítünk adatot. Ilyenkor az Excel következő sora „örökli” az előző sor formáját. Ez hatással lehet az adat megjelenésére. Például alapértelmezés szerint számokat, szövegeket rögzítünk. Ha egy cellát dátumként formáztunk, akkor a következő cellába írt értéket az Excel dátumértékké alakíthat át (ez az 1900.01.01-től eltelt napok száma) –, ha mégis számra van szükségünk, alakítsuk át a cella formátumát szám típusúvá! Az adatbevitelt az Enter billentyűvel vagy a szerkesztőléc ikonjával fejezzük be. A végrehajtott módosításokat az Esc billentyűvel vagy a szerkesztőléc ikonjára kattintva hatástalanítjuk. 

A szerkesztőléc részei

1. Feladat

Kezdjük el egy cella feltöltését szöveggel, de a bevitel befejezése előtt lépjünk ki a cellából. Ez olyankor fordul elő, ha „menet közben” észrevesszük, hogy hibás szöveget viszünk be, illetve inkább visszatérnénk a cella korábbi tartalmához.

A cellatartalom bevitele közben nyomjuk meg az Esc billentyűt vagy kattintsunk a szerkesztőléc https://lh4.googleusercontent.com/nqm8ZxfBhtqNiTb2sPHRFDPyvRK9RxGMvBel4du9edbFSFw3mI5N99Sl_BmkMHlXolyNcJX7-PWKeUJVx0At86WLvWSfICOPXROd56456YDZk5YL1wnQUm7hP1cMGVDq-9T_Rzw Mégse ikonjára!

Vigyünk be különféle egész és törtszámokat (3,1234, 2e3, 2e–3, 0 2/3). Minden szám bevitele után az Enter billentyűt nyomjuk meg! Figyeljük meg, hogy az Excel az egész nélküli törteket tizedes-törtekként jeleníti meg a szerkesztőlécen, és az Enter lenyomása után egy következő cellát aktivizál. Hogy pontosan melyiket, azt Az Excel beállításai párbeszédpanel Speciális/ Szerkesztés kategóriájában állíthatjuk be. Ez a parancs csak akkor adható ki, ha a szerkesztőléc nem aktív. A kijelölt cella tartalma mindig megjelenik a szerkesztőlécen

Számok beírása

A cella formázásától függően előfordulhat, hogy a törtként bevitt értéket dátummá alakítja a program. Ilyenkor formázzuk számként a cellát, a Kezdőlap szalag Szám csoportjának listájában válasszuk a Szám elemet)!