Adatsávok beállítása Copy

A kijelölt cellákban ez esetben a cella értékével arányos méretű, beállítható színű sávot jelenít meg a program. A sáv méretét a legkisebb és a legnagyobb értékű cella között egyenesen arányosítva jeleníti meg úgy, hogy a legkisebb értékhez a cellaszélesség körülbelül 10 százalékát, a legnagyobbhoz a cellaszélesség 90 %-át rendeli.

Az adatsávok megjelenhetnek értékkel vagy anélkül

Fontos, hogy ha egy táblázat több oszlopára, tartományára is kiterjesztenénk a formázást, akkor ezeket oszloponként, illetve nagyságrendenként végezzük el, különben a legnagyobb értékek elnyomják a kisebbeket (lásd az ábrán). Tehát a formázás előtt jelöljük ki a formázandó tartományt, utána kattintsunk a Kezdőlap/Stílusok/ Feltételes formázás gombra, majd adjuk ki az Adatsávok parancsot és válasszunk a megjelenő menü hat színéből. A színek kiválasztását és a beállítást itt is segíti, hogy a kijelölés felett átmenetileg megjelenik az éppen az egérmutató alatti minta.

Ha ez a hat szín nincs ínyünkre, vagy éppen el akarjuk rejteni az értéket, illetve más formázási szabályt szeretnénk beállítani, akkor adjuk ki a színminták alatti További szabályok parancsot! Az Új formázási szabály panelen módosíthatunk a megjelenést befolyásoló beállításokon. A jelölőnégyzettel például elrejthetjük a cella értékét. A következő ábrán a kijelölt tartomány első három értékét vörös kitöltéssel is kiemeltük.

A szabályok hatása összeadódik