Beépített táblázatstílusok Copy

Az Excelhez rengeteg tetszetős, előre elkészített sablont, témát adnak, azonban a korábbi verziók formátumában elmentett, tárolt munkafüzetek esetében ezek elérésére általában nincs módunk, a Kezdőlap szalagon a megfelelő parancsok ikonjai szürkén jelzik, hogy az adott lapon nem használhatók. Régi formátumú munkafüzeteknél csak a cellastílusok állíthatók be a Kezdőlap/Cellák/Formátum gombmenüből. Az Excel formátumában tárolt munkafüzetek esetén az összes formázási lehetőséggel élhetünk. Ha a régi munkafüzetet a kompatibilis helyett az új formátumban mentjük, akkor alkalmassá válik az új formázóparancsokkal történő formázásra. Ilyenkor az új parancsokkal kialakított forma összeadódik a korábbi formátummal.

Az előre elkészített táblázatstílus-galéria

Legegyszerűbb, ha a Kezdőlap szalag előre elkészített táblázatstílus-galériájából választunk mintát. Ekkor 61 előre beállított forma közül választhatunk. Ugyanakkor ez a mintagyűjtemény saját mintáinkkal bővíthető. A Kezdőlap/Stílusok csoportban megtalálható Formázás táblázatként gomb menüjéből választhatjuk ki a megfelelő, előre elkészített formát. A választás galériaszerűen működik, vagyis a lista mintái fölé mozgatott egérkurzor segítségével még a parancs végrehajtása előtt megvizsgálhatjuk a beépített forma megjelenését a kiválasztott területen. Ha tetszik, amit látunk, elegendő csak a minta képére kattintani a lenyíló menüben.

A formázandó tartomány meghatározása

Ha a parancsot kijelölés nélkül adjuk ki, akkor a program a stílus kiválasztása után előbb a formázandó terület meghatározását kéri. 

A formázást követően a program szalagot vált és megjeleníti a Táblázateszközök Tervezés szalagot. Ezen a szalagon a Táblázatstílusok beállításai csoportban határozhatjuk meg, milyen formai elemek érvényesüljenek a galériából kiválasztott mintából. A Táblázatstílusok csoport egyetlen galériaként jelenik meg, amelyet a 🞃🞁 gombokkal görgethetünk, illetve az Egyebek gombra kattintva juthatunk a teljes listát bemutató menühöz. A cellák formázására vonatkozó parancsokat a Kezdőlap/Cellák/Formátum gomb menüjéből, illetve billentyűkombinációkkal adjuk ki. 

1. példa

Az előre gyártott táblázatstílus-galéria mintaelemeit a következő módon alkalmazzuk:

  1. Rákattintunk a formázandó tartomány egy cellájára, vagy húzással kijelöljük azt.
  2. Szükség szerint a Formázás táblázatként párbeszédpanelen, vagy a táblázatba kattintva húzással módosítjuk a formázandó tartományt, majd az OK gombra kattintunk.

Jelölőnégyzetekkel egyszerűen módosíthatunk a formán

  1. A Táblázateszközök/Tervezés szalagra váltva a jelölőnégyzetekkel kapcsoljuk be vagy ki a tartományon alkalmazandó különleges formákat. Az Összegsor négyzettel az utolsó sort követően egy Összesen elnevezésű sorral bővül a táblázat és abban az utolsó oszlopban megjelenik az oszlop összege.
  2. Ha nemcsak az utolsó oszlopot összegeznénk, akkor fogjuk meg az utolsó cella kitöltőjelét és húzzuk előrébb!
A másolás a cella tartalomra és formára is vonatkozzon, egyébként ezen az intelligens címke menüjében változtathatunk (lásd az ábrát).
Másolás formátummal vagy anélkül
Az automatikusan összegzett oszlopok alján megjelenő listából választhatunk más függvényt is.
Az összegsor választható függvényei

Az Excel megpróbálja összegezni a kész táblázatstílus és az egyedi formázás elemeit – és ez nem mindig jár sikerrel –, ha a stílushoz szeretnénk visszatérni, akkor töröljük a jelenlegi formátumot. Ezt a legegyszerűbben úgy tehetjük meg, hogy keresünk egy alapértelmezett, formázás nélküli cellát, rákattintunk, majd a Kezdőlap formátummásoló ikonjára kattintunk, végül egérhúzással „befestjük” a formázandó területet.