Optimalizálás, célérték keresés Copy

Gyakran előforduló feladat, hogy adott költségösszetevőkből álló összes költséget egy megadott határ alá kell szorítanunk. Ha egyszerre csak egyetlen költségkomponenst módosítunk, akkor az ilyen egyszerű optimalizációs feladathoz felhasználhatjuk a célérték keresést. Ilyenkor a célcella az elérendő végeredményt, azaz a célértéket tartalmazó cella, a módosuló cella a megváltoztatandó költségkomponenst tartalmazó cella. 

5. Feladat

Szorítsuk le egy osztálykirándulás tervezett költségeit úgy, hogy a költségek fejenként ne lépjék át a 30000 Ft-ot, a program és az ellátás színvonalának megtartása mellett a tervezett utazási távolság módosítható a legrugalmasabban.

Megoldás

Rögzítsük a mellékelt ábrán bemutatott alapadatokat. Az F oszlopban található rész- és végeredményeket a következő képletekkel számoljuk:
F4 cella: =B4*D4;
F5 cella: =B5*D5;
F6 cella: =B6*D6;
F7 cella: =B7*D7;
F8 cella: =SZUM(F4:F7)*B3;
F9 cella: =F8/B3.
Látható, hogy az utazási költségek csökkentésével megoldható a feladat, de ilyen módon 30000 forint fejenkénti költségszintet már nem érhetnénk el.

A kirándulási költségek kiinduló értékei

  1. Kattintsunk az F9 cellába!
  2. Adjuk ki az Adatok szalag Lehetőségelemzés Célértékkeresés parancsát!
  3. A Célérték keresése párbeszédpanel mezőit töltsük ki a mellékelt ábra szerint, majd kattintsunk az OK gombra!

A célértékkeresés paraméterezése

  1. Ekkor rövid számolás után megjelenik a végeredmény.

A végeredmény

Valójában a feladatban megfogalmazott probléma is összetettebb, hiszen rövidebb utazási távolság mellett nem biztos, hogy mindhárom múzeum meglátogatható (különösen nem, ha azok éppen a 120 kilométerre lévő eredeti végponton találhatók). Közelebbi célállomások esetén a szállásköltség, vagy az étkezés költsége sem biztos, hogy ugyanakkora marad.