A listaszolgáltatás új helye Copy

A táblázat létrehozására a Beszúrás/Táblázat parancsot használjuk, az aktív táblázattal kapcsolatos parancsokat a Táblázateszközök – Tervezés szalagon találjuk. 

Már az Excel korábbi változataiban is listának neveztük az összefüggő adatokat tartalmazó munkalaptartományt, amelyet mostantól táblázatnak hívunk (ennek kezelését fentebb részben bemutattuk). Most táblázatot készíthetünk meglévő adatokból és üres tartományból is. 

A táblázatként megjelölt tartományokhoz új felhasználói felület és ennek megfelelő új szolgáltatások állnak a felhasználók rendelkezésére. Ezeket elérhetjük a Táblázateszközök – Tervezés szalagról, a formázást (és táblázattá alakítást) a Kezdőlap szalagról eszköztárból, vagy egy-két parancsot táblázat helyi menüjéből. A Táblázateszközök – Tervezés szalag akkor érhető el, ha az aktív cella egy táblázat belsejében található.

Egyértelmű tartományt jelöljünk ki a táblázat számára

  1. A táblázat létrehozásához jelöljük ki az összefüggő adatokat tartalmazó munkalap tartományt! A kijelölésbe ne vonjunk összevont cellákat, mert hibaüzenetet kapunk.
  2. Utána adjuk ki a Beszúrás szalag Táblázat parancsát (lásd a fenti ábrát)!
  3. Pontosítsuk a táblázat adatainak helyét a párbeszédpanel mezőjének szerkesztésével, illetve a munkalapon a kijelölés határainak húzásával!
  4. Jelöljük be a Táblázat rovatfejekkel jelölőnégyzetet, ha a kijelölt terület tartalmazza az oszlopazonosítókat is, majd kattintsunk az OK gombra!

Alapértelmezés szerint a táblázat létrehozásakor automatikusan bekapcsoljuk az AutoSzűrő szolgáltatást, így minden oszlop azonosítójában megjelenik a szűrő beállítására szolgáló szimbólum (lásd a következő ábrákat). 

A táblázat részei

Ez lehetővé teszi az adatok gyors szűrését és rendezését, csak rákattintunk és kiválasztjuk a szűrőfeltételt. A listát felépítő cellatartományt sötétkék listaszegély mutatja. A szegély kikapcsolható – bár ekkor hiányozhat az egyértelmű listajelölés.

Az oszlopazonosító cellák tartalma természetesen ugyanúgy szerkeszthető, formázható marad, mint korábban.

Szűrés és rendezés beállítása táblázatban