Szövegszűrők Copy

Szövegként formázott oszlopok mezői kiválogathatók a szűrőszimbólumra kattintva megjelenített menü Szövegszűrők almenüjének parancsaival. Kereshetjük egy megadott szöveggel való teljes egyezést, illetve annak kizárását (nem egyenlő), egy adott szöveggel kezdődést és végződést, egy adott szöveg tartalmazását bárhol a cellában, vagy annak kizárását (nem tartalmazza) és beállíthatunk egyéni szűrőt is.

Egyéni szövegszűrő beállítása

Valójában mindegyik parancs az AutoSzűrő beállítása párbeszédpanelt jeleníti meg, amelynek első listájában kiválaszthatjuk a többi feltételt is, a második mezőben pedig a feltétel másik oldalát adjuk meg, vagyis azt a szöveget, amelyet keresünk a cellákban. Az így beállított szűrők „erősebbek”, mint a jelölőnégyzetekkel beállítottak, ha ezt állítjuk be később, azonban „gyengébbek”, ha a jelölőnégyzetekkel válogatunk ki cellatartalmakat utóbb.

Az összehasonlítás jobb oldalán álló szövegállandót (a keresett szöveget) a jobb oldali listába írjuk, vagy a lista lenyitásával a jelenlegi cellatartalmakból választjuk ki. Egyidejűleg két feltétel teljesülését is megkövetelhetjük. A két feltételt a panel És (And) választókapcsolójával, illetve Vagy (Or) választókapcsolójával állítjuk be. Az És logikai feltétellel összekapcsolt szűrő mindkét részének egyszerre kell teljesülnie, míg a Vagy választókapcsolóval összekapcsolt feltételek közül legalább az egyiknek kell teljesülni.

Szűrő beállítása párbeszédpanelen

A karakteres mezők tartalmának szűrésénél alkalmazhatjuk a ? és * helyettesítő karaktereket is. A ? a helyén álló egyetlen tetszőleges karaktert helyettesíti (például a „Taká?s” szűrőfeltétel egyaránt szűri a „Takáts” és a „Takács” szavakat). A * a helyén álló több tetszőleges karaktert helyettesíti (például a „*ság” szűrőfeltétel egyaránt szűri a „vadság” és az „újság” szavakat). A ?, *, ~ karaktereket a ~ helyettesítő karakter alkalmazásával keressük (például a „számlázva~?” karakterlánc a „számlázva~?”  karaktersorozatot szűri).